pondělí 18. března 2019

Kdo se bojí Grety Thunberg


Jméno švédské studentky oblétlo internety. Je odvážná, urputná a inspirativní. Je dobře, že taková je.
Světoví lídři se na konferenci CPO24 dva týdny usnášeli, že budou dodržovat pařížskou dohodu o klimatu z roku 2015. Otázkou je, proč nebyla dodržována dosud, respektive do jaké míry byla dodržována. Odhaduju, že nebyla dodržována proto, že světovým lídrům je u prdele, protože jejich cílem je akumulovat zisk, nikoliv měnit svět.

Skutečnost, že je Greta odhodlaná, uvědomělá, a svým projevem dle světových médií zahanbila účastníky katovické konference, způsobí imho pouze to, že budou klimatické změny ještě asi měsíc diskutovány, a pak to zapadne. (Kéž bych se pletla.) Za prvé proto, že žádné usnesení nebo rezoluce nikdy nic nezměnily, a za druhé proto, že největšími znečišťovateli ovzduší jsou Rusko a Čína, a na jejich přístup k ochraně planety bych nevsadila.

Než začnete držkovat nad laxností „těch nahoře“, mrkněte se na pár bodů níže, jestli byste třeba taky nemohli. Takové ty malé kroky pro vás, ale velké kroky... prostě tipy, jak se nechovat, jako bychom měli dvě až tři náhradní Země.

1. nekupujte PETky, pijte vodu z kohoutku, kupte si domácí bublátor, pokud jsou pro vás bublinky zásadní
2. pořiďte si pytlíky na ovoce a pečivo, a nákupní tašky, a (tohle je důležitý!) noste se je s sebou, nebuďte líný mrchy
(nekupujte zejména kraviny jako třeba žampiony nebo rajčata, která jsou v plastové vaničce, a ještě zatavená v celofánu)
3. kupujte velká balení, třeba šampónů, znamená to méně obalů
4. kupujte lokální potraviny – bez avokáda se dá žít, bez argentinských steaků taky, proč byste měli jíst potraviny, který jsou z jiný polokoule – nedávejte vydělat společnostem, který svůj úspěch postavily na potřebě sociálního statutu a snobismu
5. myslete hlavou



1 komentář: